Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

vega concept

Referenties De Ontdekking 2011

Obs De Ammers uit Liesveld ontdekt.. Beeldhouwen met echte speksteen


Verslag van de eindpresentatie in het kader van De Ontdekking 4e editie (2011)

De afgelopen week was obs De Ammers omgetoverd tot een beeldhouwatelier en op 8 april was de centrale hal een drukbezochte galerie geworden. De groep (amateur)beeldhouwers van Art Experience hielp de school om de leerlingen van groep 6 t/m 8 te leren beeldhouwen. Ze maakten een lespakket over de materialen en technieken van het beeldhouwen en ze gaven elke groep een aantal praktijklessen. Het resultaat is verbluffend: elke leerling maakte van speksteen een echt kunstwerk. Kunstenaar Piet Versteeg vat het goed samen: “Jullie kunnen net als wij (amateur)kunstenaar worden!”

Het is duidelijk dat de kunstenaars, leerkrachten en leerlingen met plezier hebben samengewerkt. De kunstenaars vonden het bijzonder om hun kennis over te dragen: “Wij hebben ook niet het eeuwige leven.” (kunstenaar Dries de Jong). De leerlingen hebben veel plezier gehad en veel geleerd: “Ik vind dit veel leuker dan een schoolreis!” De directeur van de school, Ruud van Rijn, is blij dat de leerlingen niet alleen goed leren rekenen en schrijven: “Het is ook belangrijk om te ontdekken wat je met je handen zelf kunt maken met een steen.”

Iedereen weet nu wat beeldhouwen is


Tijdens de presentatie van leerling Huib wordt duidelijk hoe obs De Ammers hun ontdekkingsproject


heeft aangepakt. Twee leerkrachten gaven met het lespakket van Piet Versteeg een les over de


speksteen, die uit Finland komt. Daarna mochten de leerlingen schetsen maken voor hun kunstwerk. In de Ontdekkingsweek kreeg elke groep twee praktijklessen waarin de leerlingen samen met de kunstenaars gingen beeldhouwen. Hun stenen lagen op een kussentje en ze leerden te werken met hamers, vijlen, schuurpapier en kwastjes. Het mondkapje en de stofbril kwamen hierbij goed van pas! Na het wassen en waxen kwamen de prachtige kunstwerken tevoorschijn. Huib: “Iedereen weet nu wat beeldhouwen is en kan het zelf ook gaan doen.”

 De leerlingen poseren met hun kunstwerken

Tentoonstelling tijdens Open Huis route


Na de presentatie van Huib mocht adviseur Wilma Kuil van Kunstgebouw de culturele kaart van


Liesveld overhandigen aan een trotse burgemeester Gradisen: “(…) het bijzondere aan en de


kracht van dit project vind ik met name het maatwerk dat wordt geleverd en daarmee het ontdekken


van mogelijkheden voor cultuureducatie dicht bij de school en eigen omgeving. “ De leerlingen kregen de kunstwerken nog niet mee naar huis. Ze krijgen een eigen tentoonstelling tijdens de Open Huis route op 2e Paasdag. Kunstenaar Dries de Jong vertelde dat de beeldhouwers graag een kinderatelier willen opzetten, nu ze ontdekt hebben hoe leuk de kinderen het vonden.


Marjolijn Lampe, Communicatie & marketing, Kunstgebouw


Het project van obs De Ammers en de uitreiking van de culturele kaart van Liesveld zijn onderdeel van De Ontdekking 4e editie.

Burgemeester Gradisen: " Zo leuk dat je als kind ontdekt wat je allemaal kan. Kunst en cultuur kan je blijven doen tot je tachtigste"

Persartikelen

reacties van de kinderen

REACTIES VAN DE KINDEREN